
Όλοι γεννιόμαστε με διαίσθηση. Το πρόβλημα είναι ότι από πολύ νεαρή ηλικία μας λένε συχνά να αγνοούμε τα συναισθήματά μας ή ότι τα συναισθήματά μας είναι απλά λάθος. Όπως το να ταΐζεις με το ζόρι ένα βρέφος μπορεί να κάνει το παιδί να αρχίσει να αγνοεί τον φυσικό του μηχανισμό ελέγχου της πείνας, το ίδιο συμβαίνει και με τα συναισθήματα. Όσο περισσότερο μας έχουν μάθει να πιέζουμε τα συναισθήματά μας, τόσο πιο πιθανό είναι να μην τα εμπιστευόμαστε στο πέρασμα των χρόνων.
Νιώθω μέσα μου ότι κάτι δεν πάει καλά
Ο καθένας έχει τη φυσική ικανότητα να γνωρίζει εάν κάτι δεν φαίνεται σωστό σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση. Το πρόβλημα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου έχουμε υποβιβάσει αυτά τα συναισθήματα ως λανθασμένα ή ακόμα και τρελά. Γνωρίζουμε ένα νέο άτομο και χωρίς λόγο νιώθουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Μιλάμε σε κάποιον και πιστεύουμε ότι λέει ψέματα. Αν και μπορεί να μην θέλουμε να αντιδράσουμε σε αυτές τις περιπτώσεις που δεν αποτελούν αιτία για άμεσο κίνδυνο, ας έχουμε ενεργοποιημένο το μυαλό και τα μάτια μας ανοιχτά. Οι πιθανότητες είναι να ανακαλύψουμε ότι έχουμε περισσότερο δίκιο από ότι πιστεύαμε.
Οι τρίχες στο πίσω μέρος του λαιμού μου σηκώνονται
Κάθε άνθρωπος γεννιέται με ένα φαινόμενο «φυγής ή μάχης». Μερικές φορές οι τρίχες στο πίσω μέρος του λαιμού μας θα σηκωθούν ή θα ηλεκτριστούμε και μια αίσθηση φυγής μας λούζει ξαφνικά. Τις περισσότερες φορές, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή και συχνά θα διαπιστώσουμε ότι όταν αισθανόμαστε έτσι, μια αράχνη είναι κοντά ή βρισκόμαστε σε σοβαρό κίνδυνο. Ας μην αγνοήσουμε αυτά τα ενοχλητικά συναισθήματα γιατί ακόμα κι αν κάνουμε λάθος, είναι καλύτερο να είμαστε ασφαλείς.
Νιώθουμε ότι θέλουμε πολύ να βοηθήσουμε κάποιον
Οι διαφημίσεις της τηλεόρασης χρησιμοποιούν αυτά τα συναισθήματα όταν θέλουν να στείλουμε χρήματα για να σώσουμε τα πεινασμένα παιδιά στην Αφρική ή να δωρίσουμε για να σώσουμε κακοποιημένα ζώα. Τα συναισθήματα που νιώθουμε όταν παρακολουθούμε αυτές τις διαφημίσεις είναι φυσιολογικά και θα πρέπει να τα σεβαστούμε. Όταν αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, είναι καλό και μπορούμε ελεύθερα να προσφέρουμε βοήθεια. Γιατί το να αρνηθούμε τα συναισθήματά μας για αυτό, θα μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας.
Νιώθουμε έλξη για να κάνουμε κάτι διαφορετικό
Μπορεί να κάθομαι στον καναπέ μου βαριεστημένα και να θέλω απεγνωσμένα να κάνω κάτι διαφορετικό, αλλά φοβάμαι να αλλάξω. Όταν νιώθουμε ότι θέλουμε να ακολουθήσουμε μια νέα κατεύθυνση ή ένα νέο βήμα, αφιερώνουμε χρόνο να το εξετάσουμε με προσοχή και αν πράγματι είναι προς όφελος μας να προχωρήσουμε στη πραγματοποίησή του. Ο Μπιλ Γκέιτς δεν επέτρεψε στις ενοχλητικές αμφιβολίες να τον εμποδίσουν να γίνει τόσο επιτυχημένος.
Νοιώθουμε σίγουροι για τις ικανότητές μας
Όταν νιώθουμε αυτοπεποίθηση, δεν χρειάζεται να πιέζουμε αυτά τα συναισθήματα. Έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε καλά για αυτά που είμαστε ικανοί να κάνουμε. Δεν είναι ψωρο-υπερηφάνεια ή καύχημα. (Πολύ συχνά, οι άνθρωποι – κυρίως οι γυναίκες – διδάσκονται από μικρή ηλικία να μην καυχώνται για τις ικανότητές τους. Αυτό θέτει τις νέες γυναίκες σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και τις δίκαιες αμοιβές.) Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αισθάνεται σίγουρος οποιαδήποτε στιγμή.
Καταγράφουμε τα συναισθήματά μας
Κρατάμε ένα ημερολόγιο συναισθημάτων για τον εαυτό μας. Αυτό μας βοηθάει να επεξεργαστούμε διαφορετικά συναισθήματα που νιώθουμε και διαφορετικά συναισθήματα που έχουν οι άλλοι άνθρωποι για καταστάσεις της ζωής. Επίσης να τα αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα με υγιή τρόπο, και να το διαβάζουμε ξανά όταν αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα.
Καθώς μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τα συναισθήματά μας εξασκώντας πραγματικά το να τα νιώθουμε, γινόμαστε καλύτεροι στο να διακρίνουμε τι είναι σωστό και τι λάθος.
Ερώτηση:
Ο φόβος που σας κρατάει πίσω είναι ρεαλιστικός ή φανταστικός;