Site logo image
September 7, 2023
8 λόγοι που είναι απαραίτητο το coaching στην έναρξη μίας επιχείρησης

Στο σημερινό δυναμικό και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό τοπίο το ταξίδι για την επιτυχία συχνά χαρακτηρίζεται από στροφές, ανατροπές και πολλές προκλήσεις και ειδικότερα όταν αυτόν τον δρόμο ετοιμάζεται να τον διασχίσει  ένα νέο και άμαθο άτομο. Καθώς οι επιχειρηματίες πλοηγούνται σε αυτόν τον περίπλοκο δρόμο, στρέφονται όλο και περισσότερο σε έναν στρατηγικό σύμμαχο που έχει την δυνατότητα να αναδιαμορφώσει την τροχιά του και να τον οδηγήσει από έναν δρόμο πολύ πιο ομαλό και χωρίς πολλές εκπλήξεις. Αυτός ο σύμμαχος είναι το business coaching, γιατί στον γρήγορο κόσμο του εμπορίου, οι στρατηγικές του λάμπουν ως καθοδηγητικό φως προς την επιτυχία. Κάποιοι από τους λόγους που δείχνουν την σημαντικότητα του coaching είναι οι ακόλουθοι:

 

  1. Καθοδήγηση και τεχνογνωσία

Μία business coach έχει μεγάλη γνώση των επιχειρηματικών στρατηγικών και των τάσεων του κλάδου. Η καθοδήγησή της μπορεί να σε βοηθήσει να ενταχθείς στον επιχειρηματικό κλάδο, να καθορίσεις την αποστολή, το όραμα και τους στόχους σου, καθώς και να δημιουργήσεις έναν οδικό χάρτη για την επίτευξή τους. Θα σε βοηθήσει  να λάβεις τεκμηριωμένες αποφάσεις για σημαντικά θέματα που επιζητούν επίλυση, χωρίς φόβο. Γιατί σύμφωνα με το ICF, μία coach δεσμεύεται για την επαγγελματική της συμπεριφορά, που περιλαμβάνει υπευθυνότητα, σεβασμό, ακεραιότητα, και ικανότητα να σε οδηγήσει στην επιτυχία.

  1. Αντικειμενική αντιμετώπιση

Η coach των επιχειρήσεων παρέχει μία διαφορετική, εξωτερική προοπτική καθοδήγησης και αντιμετώπισης ζητημάτων, που δεν θολώνεται από εσωτερικές προκαταλήψεις. Έτσι, προσφέρει ειλικρινή σχόλια και ιδέες, βοηθώντας σε να εντοπίσεις τα τυφλά σημεία που χρειάζονται βελτίωση χωρίς να τα είχες παρατηρήσει εσύ.

  1. Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Το coaching μπορεί να βοηθήσει τους ηγέτες και τα στελέχη μίας επιχείρησης μέσα από εξατομικευμένη υποστήριξη να αναπτύξουν βελτιωμένες δεξιότητες ηγεσίας, επικοινωνίας, διοίκησης και λήψης αποφάσεων.

 

  1. Δικτύωση

Μία coach έχει συχνά εκτεταμένα δίκτυα στον επιχειρηματικό κόσμο. Μπορεί να συνδέσει μία startup με πιθανούς επενδυτές, μέντορες, πελάτες και άλλες πολύτιμες επαφές που μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρηση να αναπτυχθεί.

 

  1. Ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη

Η έναρξη μίας επιχείρησης είναι μία ψυχοφθόρα και συναισθηματικά έντονα φορτισμένη με άγχος και αβεβαιότητα, διαδικασία. Η βοήθεια της coach είναι απαραίτητη καθώς προσφέρει παρακινητική υποστήριξη στους ιδρυτές ώστε να παραμείνουν ανθεκτικοί στις δύσκολες στιγμές που θα έρθουν αντιμέτωποι. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν αμφιβολίες όπου  μπορεί να εμποδίσουν την πρόοδο. Η coach είναι σε θέση να τονώσει την εμπιστοσύνη των ιδρυτών και να τους βοηθήσει να πιστέψουν στις ικανότητές τους.

 

  1. Διαχείριση χρόνου

Ο χρόνος είναι ένας πολύτιμος πόρος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Η coach μπορεί να βοηθήσει τους επιχειρηματίες να δώσουν προτεραιότητα στις εργασίες και να διαχειριστούν αποτελεσματικά το χρόνο τους για να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα. Με την σωστή διαχείριση του χρόνου παρατηρείται μείωση της αναβλητικότητας, μειωμένες συγκρούσεις στο περιβάλλον εργασίας, περισσότερος ελεύθερος προσωπικός χρόνος.

 

  1. Χρηματοδότηση και επένδυση

Μία coach έχει τεχνογνωσία στη διαχείριση κεφαλαίων και μπορεί να βοηθήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για έξοδο στην αγορά αλλά και επενδύσεις. Επίσης να επιδιώξουν τη βελτίωση και διαχείριση των οικονομικών μοντέλων και των στρατηγικών για την προσέλκυση επενδύσεων.

 

  1. Marketing και branding

Στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών μάρκετινγκ, στον καθορισμό στόχων και στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ταυτότητας επωνυμίας ώστε να ξεχωρίσει η επιχείρηση στον ανταγωνιστικό κλάδο. Μπορεί η coach να βοηθήσει στην πλοήγηση των στρατηγικών μάρκετινγκ, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κανάλια διαφήμισης.

 

Συνοπτικά, το startup coaching είναι ένα πολύπλευρο και ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης που εστιάζει σε διάφορες πτυχές της επιχειρηματικότητας. Είτε πρόκειται για στρατηγικό σχεδιασμό, ανάπτυξη δεξιοτήτων ή συναισθηματική υποστήριξη, η coach  διαδραματίζει ζωτικό ρόλο βοηθώντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις να περιηγηθούν στην πολυπλοκότητα μίας νέας πραγματικότητας και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους. Έχει την τεχνογνωσία, την ικανότητά για καθοδήγηση  και την ευκολία προσαρμογής στις μοναδικές ανάγκες κάθε startup με αποτέλεσμα να είναι ο πολύτιμος σύμμαχος στο επιχειρηματικό ταξίδι που έχει επιλέξει ο ιδρυτής να κάνει. Γιατί, το business coaching δεν είναι απλώς μια φευγαλέα τάση, είναι ένα μετασχηματιστικό κίνημα που έχει αποκτήσει δυναμική σε βιομηχανίες και κλάδους με τις ρίζες του βαθιά ριζωμένες στην ανάπτυξη ηγεσίας, την ενίσχυση δεξιοτήτων και τη στρατηγική βελτίωση, το coaching έχει αναδειχθεί ως φάρος υποστήριξης για επιχειρηματίες, στελέχη και επαγγελματίες που επιδιώκουν να ξεκλειδώσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες.