Site logo image
June 13, 2023
Η σημαντικότητα μίας καλά οργανωμένης ομάδας

Στο σημερινό δυναμικό και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό τοπίο, η επιτυχία και εξέλιξη ενός οργανισμού ή μιας επιχείρησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματική οργάνωση των ομάδων που την απαρτίζουν. Μία καλά δομημένη ομάδα εργασίας μπορεί να κάνει ιδιαίτερη διαφορά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, στην προώθηση της καινοτομίας και στην αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας.

Δείξε στους υπαλλήλους σου ότι επενδύεις στην ανάπτυξή τους.

Από την στιγμή που αναλάβεις μία θέση υπευθύνου, έχεις την ευθύνη για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των υφισταμένων σου. Ξεκίνα συζητώντας μαζί τους για την  επαγγελματική εξέλιξη που έχουν σαν στόχο. Άκου προσεκτικά αυτά που έχουν να σου πουν και δώσε βάση στις ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις. Μάθε τι αρέσει περισσότερο στον καθένα και τι τους παρακινεί. Στην συνέχεια συνεργαστείτε όλοι μαζί για να καταρτίσετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο δράσης και βημάτων που καλύπτουν την ανάγκη της επιχείρησής σου, όπως αλλαγές στις αρμοδιότητές τους , εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια που ταιριάζουν στον καθένα και παρότρυνέ τους να έρχονται σε εσένα με δικές τους ιδέες. Τέλος, απαραίτητο είναι το feedback μία φορά την εβδομάδα, ακόμα και 15 λεπτά είναι αρκετά ώστε να υπενθυμίσεις στους υπαλλήλους σου ότι τους νοιάζεσαι και επενδύεις στην ανάπτυξή τους.

Αξιοποίησε στο έπακρο τον χρόνο που περνάς με την ομάδα σου.

 Μία καλά οργανωμένη ομάδα εργασίας αναπτύσσεται με σαφή και ανοιχτή επικοινωνία. Οι τακτικοί δίαυλοι επικοινωνίας ευνοούν την ανταλλαγή ιδεών, ανατροφοδότησης και πληροφοριών, επιτρέποντας στην ομάδα να ευθυγραμμίσει τις προσπάθειές της προς έναν κοινό στόχο.

Δημιούργησε ‘ημέρες γραφείου’ που να εστιάζουν στην επικοινωνία, μέσα από ομαδικές ή και ατομικές συναντήσεις αλλά ακόμα καλύτερα και μία ημέρα όπου όλη η ομάδα θα είναι παρούσα στο γραφείο.

Για πλήρως ή και εν μέρει απομακρυσμένες εταιρείες αυτές οι συναντήσεις μπορούν να γίνουν μέσω βιντεοκλήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση απαραίτητη είναι η διατήρηση της κάμερας σου σε λειτουργία, ιδιαίτερα όταν συζητάτε κάποιο δύσκολο θέμα, βοηθάει στο να μείνεις συγκεντρωμένος.

Διαχειρίσου σωστά την μη λεκτική επικοινωνία. Βεβαιώσου ότι οι μη λεκτικές ενδείξεις είναι ευθυγραμμισμένες με το μήνυμα που θέλεις να περάσεις. Κράτησε την γλώσσα του σώματός σου ανοιχτή, την στάση του σώματος ίσια, προσέχοντας την έκφραση και τα μηνύματα που θέλεις να περάσεις. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται περίπλοκα αλλά μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα με την καθοδήγηση από έναν εξειδικευμένο coach ώστε να θέσετε ένα πρόγραμμα και με την υποστήριξή του να το φέρεις εις πέρας στον απαιτούμενο χρόνο.

Αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων και λήψη αποφάσεων.

 Η καλή οργάνωση της ομάδας σου, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση προκλήσεων και την λήψη αποφάσεων. Με σαφείς γραμμές επικοινωνίας εσύ και τα μέλη της ομάδας σου μπορείτε να αντιμετωπίσετε γρήγορα τα ζητήματα που προκύπτουν και να βρείτε τις λύσεις γρήγορα και συλλογικά.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αξιοποίηση διαφορετικών προοπτικών και τεχνογνωσίας με τις οποίες θα μπορείτε με την ομάδα σου να εντοπίζετε πιθανά εμπόδια και να καταστρώνετε αποτελεσματικές στρατηγικές.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μια καλά οργανωμένη ομάδα εργασίας είναι η ραχοκοκαλιά ενός επιτυχημένου οργανισμού. Προωθεί την αποτελεσματική επικοινωνία, ενισχύει την παραγωγικότητα και προωθεί την καινοτομία. Παρέχοντας ένα υποστηρικτικό και ενδυναμωτικό περιβάλλον, μια οργανωμένη ομάδα ενισχύει το ηθικό των εργαζομένων και την ικανοποίηση από την εργασία τους. Αυτό είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί στις μέρες μας, με το coaching αφού είναι ευρέως γνωστά τα οφέλη που προσφέρει σε μία επιχείρηση, ωθώντας την σε μακροπρόθεσμη επιτυχία σε ένα ανταγωνιστικό και ταχέως εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο.

 

 

Πηγή: Harvard Business Review